Deň jablka

21.október je deň, kedy si viac ako inokedy pripomíname význam jabĺk pre zdravie človeka. Prečo je dôležité dať si jedno jabĺčko denne?

  • Vďaka obsahu vitamínu C udržuje imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy.
  • dezinfikuje ústnu dutinu, masíruje ďasná a čiastočne aj čistí zuby – nenahradí ale dôkladné čistenie zubov
  • pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia, reumatizmus, dnu a celkovo rýchlejšie sa zotaviť po chorobe
  • kyseliny v jablku regulujú kyslosť žalúdka
  • má čistiacu schopnosť, ktorá sa prejaví predovšetkým pri zápche
  • pektín zase znižuje hladinu cholesterolu a chráni tak žily a tepny pred kôrnatením
  • chráni mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom
  • horúca šťava z jabĺk rozpúšťa a reguluje hlieny, je účinná proti horúčke.
  • jablkové pyré slúži ako liek pri žalúdočných a črevných kataroch, najmä u malých detí
  • podusené jablká zmiešané s olivovým olejom sa odporúča prikladať na zle sa hojace rany

Tieto cenné argumenty nám dávajú podnet k tomu, aby sme sa otázke konzumácie jabĺk venovali viac a oboznamovali s ňou naše deti už od mala. O to, aby naše deti jedli jabĺčka a tým si upevňovali svoje zdravie, sa snažíme robiť rôzne aktivity týkajúce sa ich zdravia. V každej triede v ročníkoch 1 – 4 sme s deťmi rozprávali o jablkách, ich význame pre ľudí, deti  ochutnávali prinesené plody, kreslili ich, modelovali a lepili koláže na výkresy.

Veríme, že aj takým spôsobom vštepíme našim deťom, aby sa starali o svoje zdravie, jedli veľa ovocia a zeleniny a upevňovali v sebe zdravý životný štýl.

Darina Poláková

                                                                                                      

Comments are closed.