Program Zippyho kamaráti – Emocionálne zdravie detí

Publikované: 18. septembra 2023

Emocionálne zdravie je zásadné pre naše šťastie a spokojný život. Dokonca aj malé deti sa môžu naučiť rôzne spôsoby, ako robiť veci, ktoré im pomôžu v ich vzťahoch s inými ľuďmi a pri riešení problémov.

Program s názvom Zippyho kamaráti bol špeciálne navrhnutý tak, aby pomohol  deťom rozvíjať tieto zručnosti (vychádzať s ostatnými, vedieť sa vyrovnať s problémom, rozpoznať svoje emócie a vedieť s nimi pracovať) v škole.

Je určený pre všetky deti. Realizuje sa počas 24 týždňov,  jedna lekcia týždenne. Program sa skladá zo 6-tich modulov, pričom každý modul má svoj vlastný príbeh.

Hlavnými postavami v príbehoch sú Zippy – lúčny koník, ktorý sa kamaráti so skupinou chlapcov a dievčat. Príbehy ukazujú, ako hlavné postavy čelia problémom, ktoré sú známe malým deťom – kamarátstvo, strata kamarátov, šikana, riešenie zmeny a strany,  aj ako začať znovu. Každý príbeh je ilustrovaný farebnými obrázkami a spestrený aktivitami ako je kreslenie, hranie rolí a rôzne iné hry.

Program Zippyho kamaráti nehovorí deťom, čo majú robiť. Namiesto toho ich nabáda, aby prišli s vlastným riešením problémov. Deti sa učia vyberať riešenia, ktoré nielen pomôžu im, ale rešpektujú aj ostatných.

Tento program bude realizovať na našej škole školská špeciálna pedagogička Mgr. Júlia Karbulová.

 

V prípade záujmu si môžete o programe prečítať viac tu: http://dusevnezdravie.sk/program-zippyho-kamarati/

Foto a text: Mgr. Júlia Karbulová 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email